Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Окончателно: Край на делото EVN

Прокуратурата не протестира оправдателните присъди на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков

Окончателно: Край на делото EVN

Снимка: Pixabay

Двуседмичният законов срок за протест на оправдателната присъда на Апелативния специализиран наказателен съд по делото EVN изтече на 5 май. Прокуратурата не е  обжалвала решението. По този начин влиза в сила окончателно оправдателната присъда за Иво Прокопиев, Симеон Дянков и Трайчо Трайков, а делото за приватизацията на 33% от електроразпределителното дружество приключва. Това съобщиха от „Алфа Финанс Холдинг“ АД, където Прокопиев е акционер.

Оправдателните присъди на тримата служители на инвестиционния посредник „Булброкърс“ – Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев, също влизат в сила окончателно. 

Още по темата

Съдебните решения на Специализирания съд, и на първа, и на втора инстанция, категорично заключиха, че няма увреден държавен интерес и че напълно законни действия на обвиняемите са представени от прокуратурата като незаконни.  

Делото се води от 2016 г., няколко пъти беше връщано от съда на прокуратурата, като според обвинението продажбата на държавните дялове в EVN през декември 2011 г. е нанесло щети в голям размер на държавата от 20 млн. лв. Според прокуратурата продажбата е станала на цени, по-ниски от пазарните след оценка от „Булброкърс“ (собственост на Прокопиев). Симеон Дянков бе обвинен в длъжностно престъпление, Трайчо Трайков - в умишлена безстопанственост, Иво Прокопиев - в подбудителство, а тримата служители на посредника - в злоупотреба с доверие. 

През април пък Софийският апелативен съд окончателно прекрати делото срещу издателя Иво Прокопиев за продажбата на мажоритарния дял на дружество „Каолин“  през 2012 г.

Прекратени са разследванията и срещу съакционерите му в „Алфа финанс холдинг“ Иван Ненков и Константин Ненов.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Кирил Петков ще сезира прокуратурата за ремонта на язовири с пари от ДКК*